Flera ledande containerrederier, inklusive Maersk, CMA CGM och COSCO, satsar nu på dual-fuel-fartyg som en del av sina strategier för att minska koldioxidutsläppen och möta ökande globala miljökrav. Dessa fartyg är designade för att kunna drivas med både traditionella fossila bränslen och alternativa, mer miljövänliga bränslen som LNG (flytande naturgas), metanol, väte och ammoniak.
Enligt data från DNV hade containerrederier per den 31 oktober 2024 beställningar på 522 nya dual-fuel-fartyg. Av dessa är 303 avsedda för LNG-drift, 216 för metanol, två för väte och ett för ammoniak. Denna diversifiering speglar osäkerheten kring vilket grönt bränsle som kommer att dominera i framtiden, samt tillgången och kostnaden för dessa bränslen.
Rebecca Galanopoulos, senioranalytiker på Veson Nautical, noterar att 65% av containerfartygsbeställningarna under 2024 var för dual-fuel-motorer, jämfört med endast 4% år 2018. Detta indikerar en betydande ökning i branschens engagemang för att framtidssäkra sina flottor och minska miljöpåverkan.
Trots att LNG är ett fossilt bränsle kan det minska växthusgasutsläppen med upp till 23% jämfört med traditionella fartygsbränslen, enligt DNV. Dock finns det oro för metanutsläpp under produktion och transport av LNG. För att hantera dessa utmaningar investerar rederier även i andra alternativa bränslen som grön metanol och biobränslen.
CMA CGM har till exempel uppnått en 50-procentig minskning av koldioxidutsläpp per container genom användning av biodiesel och biometan. Företaget investerar 15 miljarder dollar i nya fartyg som kan drivas med olika renare bränslen.
Samtidigt efterlyser branschen globala regleringar för att skapa större klarhet och främja investeringar i gröna bränslen. Vincent Clerc, VD för Maersk, betonar vikten av att ”lean in” i investeringar för gröna bränslen snarare än att avvakta och se vilken teknik som blir dominerande.
Denna övergång är avgörande eftersom sjöfarten står för cirka 3% av de globala växthusgasutsläppen. Att minska dessa utsläpp kräver betydande investeringar och tydliga globala riktlinjer för att stödja den gröna omställningen inom sjöfartsindustrin.
Detta skrivs i medierna: